20 Nisan 2007 Cuma

Kolesterol ilaçları zararlı


http://arsiv.zaman.com.tr/2003/08/11/icanadolu/h1.htm
Zaman gazetesinden alınmıştır. Tarih: 11.08.2003


Kolesterolün ilaçlarla düşürülmesi sağlığa zararlı’

‘Kolesterol’deki Kaos’ adlı bir kitap yazan Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş, tıbbi yöntemlerle kolesterolü düşürmenin hiçbir yarar sağlamadığını, aksine hormonal dengeyi bozduğunu savundu.
Pek çok insanı etkileyen yüksek kolesterolün ilaçlarla düşürülmesinin insan sağlığına büyük zarar verdiği ve hormonal dengeyi bozduğu iddia edildi. Dünya çapında yaklaşık 200 milyon kişinin kullandığı kolesterol ilaçları yıllık 12 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde ise bu rakamların iki katına çıkması bekleniyor.
Kolesterolle ilgili çalışmalar yapan ve bu konuda bir ‘Kolesterol’deki Kaos’ adlı bir kitap yazan Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş, tıbbi yöntemlerle kolesterolü düşürmenin hiçbir yarar sağlamadığını, aksine hormonal dengeyi bozduğunu savundu.
Durmuş, kitabında kolesterolle ilgili kabul edilen kanaatlerin aksine yeni bir teori ortaya attı. Bugüne kadar kolesterolün bir hastalık olarak değerlendirildiğini ve ilaçlarla yüksek kolesterolün düşürülmeye çalışıldığını söyleyen Durmuş, “Kolesterol sadece bir göstergedir. Başka bir hastalık nedeniyle ortaya çıkar. Tıpkı vücuda bir enfeksiyon girince kanda savunma hücrelerinin artması gibi. Yüksek kolesterolü bulunan hastalara sadece kolesterolü düşürücü ilaçlar veriliyor. Kolesterol düşürülüyor ama asıl sebep ortadan kaldırılmıyor.” dedi. Durmuş, herhangi bir kelosterol sorunu olmayan kişilerin ve genç sporcuların da aniden kalp krizi yaşamalarını teorisine ispat olarak gösterdi.
Kolesterol düşürücü ilaçların, vücudun hormonal dengesine zarar verdiğini, psikolojik rahatsızlıklara ve hücre ölümlerine neden olduğunu dile getiren Durmuş, kolesterolü düşürmek için diyet ve spor yapmanın en iyi yöntem olduğunu belirtti.
Büyük ilaç firmalarının kolesterol düşürücü ilaçların zararlı olduğunu bilmesine rağmen, ticari kaygılarla bunu sakladıklarını iddia eden Durmuş, “Günümüzde dünya çapında yaklaşık 200 milyon kişi kolesterol ilacı kullanıyor. Bunun faturası yaklaşık 12 milyar dolar. 2030 yılında 370 milyon insanın bu ilaçları kullanacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de de bunun için önemli miktarda para harcanıyor.” diye konuştu.
Kolesterolle ilgili teorisine ‘Birleştirilmiş Total Lipoprotein Partikül Hipotezi’ adını veren Biyolog Durmuş, şöyle konuştu: “Kolesterol kanda tek başına bulunmaz, mutlaka taşıyıcı bir proteine ihtiyaç duyar. Bunlardan en önemlisi de apolipoproteinB adı verilen bir taşıyıcı proteindir. Kolesterol yüksekliği bütünüyle bu proteine bağlıdır. Bir kişinin kalp krizi riski taşıyıp taşımadığını anlamak için sadece kolesterole bakıyorlar, oysa proteinler de çok önemli. Damar tıkanıklığını önlemek için kolesterolle birlikte protein oranı da düşürülmeli. Sadece kolesterolü düşürmek hiçbir işe yaramaz. Kolesterolde bulunan bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için yeni bir hipotez geliştirdim.”
Necip Çakır / Ankara
11.08.2003