3 Kasım 2007 Cumartesi

Kolesterol için; Ne yersen ye, düşmüyor!


Kan kolesterolünü düşürmek için; Ne yersen ye, hangi ilacı içersen iç kolesterol düşmüyor!




Britanya'nın ünlü kalp doktoru Adrian Brady'nin araştırmalarına göre spor ve diyetin kolesterole etkisi az. Ünlü 'statins' grubu ilaçlar da hastaların yarısında işe yaramadı.

Radikal: 07/10/2003


AA - LONDRA - Diyet ve spor, kolesterol düşürmüyor, ilaç tedavisi şart! İngiltere ve İskoçya'nın önemli kalp hekimlerinden Dr. Adrian Brady, spor ve diyetin kolesterol seviyesine olumlu etkisinin sınırlı kaldığını öne sürdü. Yapılan araştırmaların, yaşam biçimindeki olumlu değişikliklerin kolesterol seviyesinde büyük değişiklik yaratmadığını gösterdiğini savunan Dr. Brady, ilaç tedavisinin bile yetersiz kaldığı hallerin olduğunu belirtti. Kolesterolü düşüren ilaçların daha planlı ve daha etkili biçimde kullanılması gerektiğini belirten Brady, "Spor ve diyet tabii ki önemli, ama bunlar kolesterol seviyesinde çok önemli bir değişiklik yaratmıyor. Bol bol spor yapmanın kolesterol seviyesini indireceği yolundaki inanışın çok da doğru olmadığını söylemek mümkün. Spor tabii ki kolesterol seviyesini biraz düşürüyor, ama bu yüzde 8-10 civarında oluyor" dedi. Kolesterolün karaciğer tarafından üretildiğini ve doğumla birlikte gelen bir sağlık durumu olduğunu kaydeden Brady, tedavisi için de uygun ilaç ve dozun seçilmesinin önemine dikkat çekti.


80 bin kişi incelendi Brady, bu konuda 80 bin kalp hastası üzerinde yaptığı araştırmada, bu hastaların 14 bin 500'ünün 'statins' adlı ilaçlarla tedavi edilmeye çalışıldığını, ancak bunların yüzde 25 ile 50'si arasında bulunan bir kesiminin fayda görmediğini kaydetti. Dr. Brady, tedavi gören hastaların yüzde 48'inin kolesterol seviyelerinin yüzde 25 düşürüldüğünü açıkladı. Yüzde 57 oranındaki hastanın da tedavilerinin ileri safhasında yüzde 25'lik düşüş hedefini yakaladıklarını belirten Brady, hastaların yüzde 23'ünde hiçbir değişiklik görülmediğini söyledi.


YORUM: Söz konusu araştırmayı, 'kraldan çok daha fazla kralcı' geçinen bazı araştırmacılarımızın ve kardiyolog dostlarımızın dikkate aldığını düşünmeyin. Söz konusu gerçeği görmemek için günümüzde ortaya koyulmaya çalışan bilgi kirliliğine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Haberin dikkat çeken özelliğini unutmayın.. Yazı tura... Statin ilaçlarıyla günümüz hekimlerinin çoğu hasta üzerinde tedavi uygulamıyor, adeta hasta yaşamı üzerinde yazı tura, yani kumar oynuyor... Fakat bu kumarda kaybeden hep hastalar oluyor...Doktorlarımız ise statin ilaçları konusunda, her zaman yazı ya da tura elde ettiklerini söylüyorlar, hekimlerimiz yazı tura oynadığı sürece hiç bir zaman kazanamayacak....Çünkü kumarda her zaman kazanan taraf sadece MASA'dır: Yani ilaç şirketleri...Dr. Adrian Brady ise hala bunun farkında değil, hala statin ilaçları ve dozlarıyla ilişkili olduğu fikri savunuluyor, deve kuşları da bazen 'kafalarını kuma gömerek' bazı gerçeklerden kurdulduklarını sanarlar...Yüksek dozda söz konusu ilaçların yan etkileri göremeyecek kadar saflaşmış bir bilim, bilim değildir.
(Bkz: Manifesto, çarmıha gerilen molekül ve modern bilimin kolesterol masalları)