22 Mart 2013 Cuma

Kanser ilaçları ve antibiyotiklerden yeni bir kolesterol düşürücü ilaç yaptım!...



Doğruların anlaşılmasına karşı bir direnç varsa, yanlışı anlatmak daha kolaydır. Yani doğruyu değil, yanlışı anlat, nasıl olsa doğru anlaşılır! 
 
 
Kanser ilaçları ve  antibiyotiklerden yeni bir kolesterol  düşürücü  ilaç yaptım!...
Hepsi olmasa da, çoğu uzman en azından statinlerin (kolesterol düşürücülerin) bazı yan etkileri artık görüyorlar, 'yok öyle bir şey atıyorsun' filan demiyorlar artık, bu nedenle çıtayı biraz yükseltmek gerek!

Kolesterol ilaçlarının zararları konusunda ‘bilinç’ oluşturmak adına, çıtayı yükseltmek istememizin nedeni aslında basit: Ben ve bazı dostlarım biliyoruz ki, kolesterol molekülü kalp damar hastalıklarında molekül bazında masum ve kan kolesterolünü düşürmekte kullanılan statin ilaçları hücre içinde kolesterol sentezini engelleyerek hücre ölümlerine de neden oluyor.

Bundan çok daha kötü bir durum var: Biz yine  biyolog olarak biliyoruz ki, hücre içi steroid oluşum ve farklılaşamalarımız gün geçtikte ve yaşlandıkça azalıyor, yani hücre içi steroid-kolesterol sistemimiz biz yaşlandıkça  +18 (onsekiz)  yaşındaki delikanlılık zamanlarımızdaki gibi çalışmıyor artık.  Yaşlandığınızda kanda kolesterol yüksek görünse de (göreceli) siz bu yüksekliğe aldanmayın, hücre içinde steroidler açısından işler ters gidiyor.  Ve bazıları statin türevi ilaçlar kullanarak bu duruma deyim yerindeyse tuz-biber ekiyorlar.   Karaciğer  (rejenerasyon) yeteneği ile durumu az çok kurtarıyor, ama durumu kurtaramayan bir çok organ, doku ve hücrelerde yan etkiler kaçınılmaz olarak gelişiyor. Diyabet, kanser, cinsel bozukluk, hafıza kaybı[1], depresyon, böbrek hastalıkları vs, vs artıyormuş,  bazıları için bu hiç önemli değil[2]. Söz konusu yan etkiler kanıttan bile sayılmıyor bazı kardiyologlara göre. Yetmezmiş gibi, bu yan etkileri görmemek için hala utanmadan  ‘kanıta dayalı tıp’ kavramının arkasına saklanıyor. Yan etkiler de kardiyoloji kökenli dostlarımı ikna etmiyor, kanıttan sayılmıyor.  Söz konusu arkadaşların kavrayamadığı nota şu: Yan etkilerin kanıtlanması  gerekmiyor, tam tersine ilacın etki mekanizmasının çok iyi bilinmesi gerekiyor; bu aynı zamanda kolesterol düşürmek için neden bu ilacı kullanmamanız gerektiğini gösteren en iyi kanıtınız!  Hücre içinde steroid metabolizmasını statin adı verdiğimiz ilaçla engelleyerek hücreleri öldürüyorsunuz ve hücreleri öldürdüğünüzü hastalarınıza söylemiyorsunuz, kolesterolü düşürdüğünüzü söylüyorsunuz!

Steroidlerin ve steroid sentezi sırasında ve daha sonrasında ortaya çıkması gereken biyokimyasalların, biyolojik fonksiyonlarını gerçekten bilmediğinizi veya tam anlamadığınızı düşünmeye başladım. Söz konusu biyokimyasalların eksikliğinde organizmada neler olabileceği üzerinde hiç bir yorum yapamıyorsunuz. Hücre içinde steroid-kolesterol metabolizmasının önemini anlamak,  ‘statin kullanıldığında’ hangi yan etkilerle başbaşa kalacağınızı  da dolaylı olarak gösterir. Bu tartışmalarda  biraz temel bilgiye, mantığa ve akıllı olmaya ihtiyaç var.  Temel  biyolojik kuralları unutup, mantığı bir yana bırakıp sadece kanıt aramak da aptallığın farklı bir göstergesidir bana göre. Yani 500 metreden paraşütsüz düşen insanların öleceği mantıksal olarak kaçınılmaz; böyle bir durumda kimse ‘sen bunu kanıtla, 500 metreden atla ve ölünebileceğini kanıtla, ve deney sayın da mümkünse 100 kişi olsun, tıp kanıta dayalıdır ve benim bunu görmem gerekir ’ demek, tıbbın mantık, matematik ve akıl  kurallarını hiçe sayması değil midir?  Hücre içinde steroid ve kolesterol oluşumunu engelleyerek hücreyi öldüreceksin ve sonra da bana hiç sıkılmadan ‘yan etkilerin çokluğunu, statinlerin faydasız olduğunu sen bana kanıtla’ diyeceksin.  Temel bilgi ve kanunların olmadıkları yerde 'kanıt' arayabilirsin, yoksa en saçma konularda bile mantık ve teorileri hiç kullanmadan kanıt istemek, işi yokuşa sürmekten, suyu bulandırmaktan başka bir şeye yaramaz. Bunları söyleyenlerin  hepsi de az çok büyük beyin...

Ve bu durumu  benim küçük beynim almıyor!

İçimden bir ses haykırıyor: ‘Hoca kendine gel,  hücreleri öldürüyorsun, sana daha neyi kanıtlayayım? Daha da kötüsü, kandaki kolesterol yüksekliğinin hücre içi kolesterol senteziyle ilişkili olmadığını, kan kolesterol yüksekliği sorunun hücresel aşırı üretim değil, kanda kullanılmayan partiküllerden kaynaklanan birikim sorunu olduğunu bileceksin, buna ragmen hücre içinde kolesterol sentezini durdurmak için ilaç kullanacaksın ve bana ‘kanıta dayalı tıp’ konusunda muhteşem bilgiler vereceksin, bırak kalsın hoca, senin mantığın sana, benim mantığım bana!’

Bu oyunu bitirmenin tek yolu var!

Ve ilaç şirketlerini kıskanıyorum galiba, yıllardır ben debelenirken nedense bana güldüklerini hissediyorum çoğu zaman...

Bir kolesterol düşürücü ilaç mı yapsam?

Bunca yıl bir şeyleri anlatmaya çalışmaktansa, bir statin benzeri ilaç yapmak bence daha kolay, gerçekten de kolay!

Piyasada antibiyotikler ve kanser ilaçları zaten var. Bu ilaçlarla çok küçük dozlarda biraz ayarlamalar yapmam gerekir! Biliyorsunuz, bir antibiyotiğin antibiyotik olması için bakterinin veya hücrenin ölümüne yol açacak bazı temel canlılık mekanizmalarına müdahale gücüne sahip olması gerekir. Bu çok farklı şekillerde olabilir. Hücre duvarını, nükleik asit sentezini, protein sentezini ya da metabolik yollardan en az  birini etkisiz hale getirmelidir antibiyotikler ki, hücre ya da bakteri rahatça ölsün. Kolesterol düşürücü olarak kullanılan statinler de metabolik yollardan birini durdurur, doğrudan steroid-kolesterol sentezini hedef alarak hücreleri öldürür. Ve  ayrıca çok iyi biliyorsunuz ki antibiyotikler de, statinler de aynı kökenden gelir[3] genel olarak, bazı mantarlardan elde edilirler.

Olmaz diye hemen itiraz etmeyin, bunu zaten benzer hastalıklarla uğraşan bir çok klinisyen, doktor ve uzman kendi deneyimlerinden  zaten biliyordur! Antibiyotiklerle tedavi ettikleri birçok hastada kolesterol düşüşlerini mutlaka tahlillerinde görmüşlerdir.  Sadece  doktor ve akademisyenler değil,  bir şekilde antibiyotiklerle veya kanser ilaçlarıyla tanışmak zorunda kalan çoğu sıradan insanımızda antibiyotik ve kanser ilaçlarının kolesterol düzeylerini düşürdüğünü  görmüş olabilir!

Hemen hemen aynı mekanizma, zaten kolesterol düşürücü statinlerle  canlı hücreleri  (özellikle karaciğer) öldürmeden kandaki kolesterol düzeyini asla düşüremezsiniz. Steroid sentezini engellemek bu işin sadece söylenen  doktorlara söylenen kısmı!

Söylenmeyen, cevap verilmeyen, asıl cevap vermeniz gereken  soru şu: ‘Steroid –kolesterol sentezi engellenen bir hücrenin yaşama şansı var mıdır? Gerçekten merak ediyorum, bu konuda bir fikriniz var mı?

Sizce hücre içinde steroid sentezi durduktan sonra, hücreye ne oluyor?

Utanmadan sıkılmadan söylemeniz gereken şu: ‘ Statinlerde, tıpkı antibiyotikler ve kanser ilaçları gibi mutlak ‘sitotoksik’ moleküllerdir.’  

Statinlerin bazı inflamasyon olaylarda antibiyotikler gibi etkili olmasına, direnci artan tüberküloz bakterilerini [4]öldürmesine veya statinlerin kanser hastalarında faydalı olmasına[5] neden şaşırıyorsunuz ki? Bunda şaşıracak ne var?  Ben sıradan bir biyolog olarak sizin ‘şaşkın durumunuza’ bakıp şaşırıyorum…

Beni  yakından tanıyanlar bilir, ortalarda görünmeyi de pek sevmem, birileriyle bilimsel de olsa kavga etmeyi de sevmem.  Ama  insanlara mutlak bir şekilde zarar verdiğini düşündüğüm bir konuda mantıksız ve aptalca düşüncelere de fazla tahammül etmemi benden beklemeyin, o kadar alçakgönüllü değilim: Statin kullanarak insanlara faydalı olmuyorsunuz, insanlara faydadan çok zarar veriyorsunuz!

Asıl konu başlığımıza gelelim:

Büyük ilaç şirketlerinin bol sıfırlı  teklifini bekliyorum.

Kanser ilaçlarından ve antibiyotiklerden oluşan karma bir kolesterol düşürücü ilaç yaptım. Statinlerin yan etkileri gibi çok azıcık bir yan etki  mekanizması  var.  Özellikle karaciğer hücrelerini yavaşça, çaktırmadan  öldürerek kolesterolü düşürüyor.  Merak etmeyin karaciğerin rejenerasyon (kendini yenileme) yeteneği de bizi destekliyor, ölen hücrelerin yerini belli bir süre sonra yenileri alıyor, sonra ilaç yeniden hücreleri öldürüyor  ve bu böyle devam ediyor, çok ciddi yan etkilerin çıkması da uzun zaman alıyor.

 Benim 'Megamegalostatin' adını verdiğim kolesterol düşürücü  ilaca da destek verir misiniz?

 

Mevlüt Durmuş


 

Dipnot ve kaynaklar

[1] http://articles.washingtonpost.com/2013-03-11/national/37615693_1_statins-memory-problems-cognitive-decline
[2] http://www.bmj.com/content/346/bmj.f880
[3] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531513103020417
[4] S. Jerwood and J. Cohen (2007).Unexpected antimicrobial effect of statins. Journal of Antimicrobial ChemotherapyVolume61, Issue2Pp. 362-364 (abst)(http://jac.oxfordjournals.org/content/61/2/362.short )
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23490341
[6] http://www.webmd.com/cholesterol-management/news/20130319/high-dose-statins-linked-to-acute-kidney-damage