20 Kasım 2009 Cuma

Mızrak çuvala girmeyince...


Gerçeklerin er ya da geç
ortaya çıkmak gibi
çok kötü bir alışkanlığı vardır.
Anonim
Kolesterol ilaçlarının yan etkilerinde mızrak çuvala girmiyor!...

Bazı uzmanların kulaklarını tıkadığı veya farkında olmadan atladığı haberin kısaca özetini bir gazetemizde yayınlanan şekliyle aktaralım: “İngiltere'de yapılan araştırmalar, kolesterolü düşürmek için kullanılan statin tipi ilaçların, depresyon ve hafıza kaybına da yol açtığını ortaya koydu. Saygın tıp dergisi 'The Drugs and Therapeutics Bulletin' editörlerinden Dr. Ike Iheanacho, 'Bu ilaçları kullanan on binlerce kişi bu yan etkilere maruz kaldı' dedi. Gelecek aylarda, kolesterol düşürücü ilaçların prospektüslerindeki yan etkiler bölümüne, depresyon, hafıza kaybı, uyku güçlüğü, cinsel işlevsizlik ve tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilecek nadir rastlanan bir akciğer hastalığına yol açabileceği uyarısının da ekleneceği belirtildi. Söz konusu ilaçlarla ilgili yapılan klinik incelemelerde ise, bu hapları kullanan deneklerin yüzde 12'sinde uyku bozukluğu, yüzde 12'sinde ereksiyon sorunu, yüzde 11'inde depresyon, yüzde 3'ünde çeşitli derecelerde hafıza kaybı ortaya çıktı. Iheanacho, hastaların, bu yan etkilere rağmen bu ilaçları kullanmaktan vazgeçmemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.”[1]


Her ne kadar çoğu uzman ve konuyla ilgili olduğunu söyleyen dernek kuruluşlarımız, kolesterol ilaçlarının (statinlerin) yan etkileri görmemezlikten gelip, kendi sitelerine “Kolesterol düşürücü ilaçlar sinir sistemini etkilemez. Beyin fonksiyonları üzerine yan etkisi yoktur”[2] şeklinde bizce çok yanlış, biraz trajikomik ve anlamsız açıklamalar yapıyor olsa, kolesterol düşürücü ilaçlar (statinler) için bazıları bütün uyarılarımıza rağmen ‘şifa deposu, kolesterol ilaçları hafızayı güçlendiriyor, kolesterol ilaçları seks gücünü arttırıyor, kolesterol ilaçları depresyona iyi geliyor, bak böbreğe de çok faydalı vs. vs’ şeklinde nutuklar atsa da[3] yeni bilimsel gelişmeler karşısında artık yapacak çok fazla şeyleri yok!….


Çünkü insanlar kolesterol ve kolesterol ilaçları (statinler) konusundaki gerçekleri, bazı uzman ve doktorlarımızdan daha önce kavrayacak gibi görünüyor.


Defalarca, tekrar tekrar söyledik[4], kaç kişinin bizim düşüncelerimizi ve söylediklerimizi anlayacağını şimdilik bilmiyor olsak ta, biz kendi doğrularımızı, bildiğimiz gerçekleri söylemeye devam edeceğiz: Çünkü bizim bilim anlayışımız zorunlu olarak bunu gerektiriyor: Gerçeklerin ortaya çıkması elbette geciktirilebilir, fakat asla engellenemez…


Genel bir deyimle; gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi çok kötü bir huyu vardır.


Daha önceleri çeşitli hayati riskleri çok iyi bilindiği, onlarca kez çeşitli bilim insanlarınca ısrarla söylendiği halde[5], bu insanların söyledikleri halk sağlığını, insan sağlığını düşündüklerini söyleyenlerce dikkate alınmamıştı. Fakat sanırım bu dönem artık bitiyor. Batılı akademisyen ve uzmanlar statin ilaçlarının prospektüsüne yazılmayan bazı riskler artık yazılacak[6] diyorlar. Ben Dr. Ike Iheanacho’nun yalancısıyım. Kapitalizm, çıkar grupları ve ilaç şirketleri ilişkisi nedeniyle bu duruma kişisel olarak pek ihtimal vermesem de, kolesterol tacirleri ve ilaç şirketlerini aşarak umarım Dr. Ike Iheanacho ve arkadaşları bunu başarabilirler. Çünkü bu gerçekten çok zor!


Haberlere göre, önceden varlığı ısrarla reddedilen bazı riskler artık görünür halde!

Kısaca ne yaparsanız yapın, artık ‘mızrak çuvala’ girmiyor. Statin ilaçlarının riskleri birebir yaşayan insanların durumunu, artık tıp dünyasının bilim insanları görmemezlikten gelemiyorlar, kulaklarını tıkayamıyorlar…


Riskler ortada, fakat Dr. Ike Iheanacho sanırım ‘kolesterol ilaç şirketlerine’ bulaşmamak için sanıyorum ‘risklerine rağmen ilacı kullanın’ anlamında bir şeylerde söylemiş ki, bizim buna kişisel olarak katılmamız elbette mümkün değil…

Bu arada söz konusu ilaçların (statinlerin) kullanımlarında ortaya çıkabilecek kanser, kas zayıflıkları, koenzim Q10 eksikliği, hormon bozuklukları, karaciğer hastalıkları gibi bir çok yan etkiye söz konusu çalışmalarda hiç girilmediğini belirtmeliyiz. Kısaca, yapılan çalışmanın sadece depresyon, hafıza kaybı, cinsel fonksiyon bozuklukları ve uyku bozuklukları ile sınırlı olduğunu, statin ilaçlarının çok farklı riskleri olduğunu da unutmamak, okuyucu olarak sürekli akılda tutmak gerekiyor.

Çok daha önemli bir nokta var!

İlaçların (statinler) bazı risklerini ayrı ayrı kategorilere ayrılmış ve oldukça güzel değerlendirmiş…

Fakat Dr. Ike Iheanacho sanırım söz konusu araştırmalarda ortaya çıkan risklerde ‘toplam’ riskinde hesaplanmasını gerektiğini unutmuş.

Kısaca anlaşılır bir örnekle açıklamak gerekirse; kolesterol düşürücü (statin) ilaç kullanan her 100 kişinin; 12 kişide ereksiyon (cinsel fonksiyon) bozukluğu, 12 kişide de uyku bozukluğu, 11 kişide ağır depresyon ve 3 kişide de önemli ölçüde hafıza kaybı ortaya çıkmış…

Peki, bu ilacı kullanan insanlarda görülebilecek toplam risk oranı?

Yani çoğu uzmanımızın görüşüne göre önemli bir risk değil!

İlaç kullananların insanların karşılarına çıkan toplam risk şimdilik sadece % 38 kadarcık…

Ufacık ve miniminnacık risk %38...

Yani bu ilaçları kullanan 100 kişiden 38 kişi çeşitli riskler altında…

Ve riskler açısından, bu bizim düşüncemize göre sadece bir başlangıç!

Bizden söylemesi...

Sağlık Bakanı sayın Prof. Dr Recep Akdağ ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine ısrarla duyurulur…



Biyolog
Mevlüt Durmuş
20 Kasım 2009
http://www.kolesterolmasallar.blogspot.com/






Dipnot ve Kaynaklar
[1] http://www.aksam.com.tr/2009/11/10/haber/saglik/501/kolesterol_ilaclarinda_depresyon_tehlikesi.html
[2] http://www.tkd.org.tr/cg/005/?p=tib
[3] http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Yazarlar/2009/10/10/kolesterol_dusurucu_ilaclar_sifa_deposu
[4] Mevlüt Durmuş (2009). Kolesterol ve Akıl Oyunları. Hayykitap. İstanbul
[5] http://www.beslenmebulteni.com/ (BKZ. kolesterol ve kalp hastalıkları )
[6] http://www.dailymail.co.uk/health/article-1226238/Side-effects-alert-statin-users-drug-linked-depression-memory-loss.html Side-effects alert for all statin users as drug is linked to depression and memory loss