20 Eylül 2008 Cumartesi

Yüksek kolesterol yaşlı insanları koruyor mu?

Yüksek kolesterol yaşlı insanları koruyor mu?

Pandoranın kutusu
yavaş yavaş açılıyor.
Yorumsuz bir yazı...


American Heard Journal’da Tamara B. Horwich ve arkadaşları tarafından kalp yetmezliği, ölüm oranları ve kolesterol düzeyleri arasındaki ilişkiyi gösteren yeni ve ilginç bir çalışma daha gerçekleştirildi[1]. Araştırmada, Ocak 2005 yılı ve Haziran 2007 yılları arasında değişik hastanelere başvuran ve kalp yetmezliği tanısıyla hastanelere yatan hastalar dikkate alındı. Yaklaşık 2,5 yıl süren araştırma 17.791 hastanın incelenmesiyle gerçekleştirildi ve hastaların bir bölümü kolesterol düşürücü ilaçlar (statinler) kullanıyordu.

Kalp yetmezliği teşhisiyle yatan hastalar, kolesterol düzeylerine göre farklı gruplara ayrıldı. En yüksek ölüm oranı en düşük kolesterol düzeyine sahip olan hastalarda ortaya çıktı. En düşük ölüm oranı ise kolesterol düzeyleri yüksek olan hastalarda görüldü.

Kolesterol düzeyi 117 mg/dl ve daha düşük kolesterol düzeylerinde hastaların ölüm oranı % 3.3 olarak çıktı. Kolesterol düzeyleri 180 mg/dl ve üzerinde olanlar ise en şanslı(!) gruptu, bu hastalarda ölüm oranı %1,3 de kaldı.

Bu çalışmaya göre düşük kolesterol düzeylerinde, kalp yetmezliği olan hastalar daha çabuk ölüyorlar yani yüksek kolesterolü olanların, kolesterolünü düşürmemek daha iyi gibi görünüyor.

Araştırmadan ilginç bir sonuç çıkıyor; total kolesterol düzeylerinde her 10 mg/dl’lik bir azalma, bu hastalarda ölüm riskini % 4 yükseltiyor. Durum gerçekten de böyle ise, özellikle yaşlı insanlara kardiyologlar tarafından uygulanan 'düşük kolesterol' stratejisinin doğruluğu tartışmalı hale geliyor.

Yaşlılarda kolesterolü düşürmek doğru mu?

Şimdi bilim dünyası özellikle bu durumu tartışmalı!...

Daha önce de düşük kolesterol düzeylerinde, yaşlılarda ölüm oranlarının ve beyin kanaması riskinin arttığını[2] gösteren çeşitli çalışmalar ortaya çıkmış fakat konuyu bilen uzmanlar dışında, basın gündeminde benzeri bilimsel çalışmalar çok yer bulamamıştı.

Çünkü söz konusu araştırmalar tek parametrede yüksek kolesterolün değil tam tersine düşük kolesterolün risklerini ön plana çıkarıyor ve özellikle kardiyoloji biliminin iddia edilen bulgularıyla büyük oranda çelişiyordu.




20 Eylül 2008

Mevlüt Durmuş
Biyolog

Kaynaklar


[1] Tamara B. Horwich et al (2008). Cholesterol levels and in-hospital mortality in patients with acute decompensated heart failure. Am Heart J 2008; Advance online publication. http://www.ahjonline.com/article/S0002-8703(08)00571-1/abstract
[2] J. Roquer et al (2005). Serum lipid levels and in-hospital mortality in patients with intracerebral hemorrhage. NEUROLOGY 2005;65:1198-1202
http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/65/8/1198