29 Ekim 2008 Çarşamba

Bebekler, çocuklar ve kolesterol…..



Bebekler, çocuklar ve kolesterol…..


İlginç ve güzel hazırlanmış gazetelerde çok sık göremediğimiz sıradışı bir haberdi. Fakat gündem yoğunluğu nedeniyle gözden kaçtı. Umarım annelerin dikkatinden kaçmamıştır. Çünkü yetişkin insanlar kendi beslenme tarzını ister istemez çok sık olarak çocuklarına da yansıtıyorlar. Kendileri hiç yumurta yemediği için, çocuklar da dolaylı olarak bu beslenme tarzına yavaş yavaş alışıyorlar.

Haber özetle şöyle diyordu: "….Kolesterol bebeklerin beyin gelişimi için son derece gereklidir. Kolesterolden kaçmak erişkinler için uygun bir beslenme tarzı olsa da bebekler için bu durum geçerli değildir. Kolesterol beyin dokusunun oluşumunda temel yapıtaşlarından birini oluşturur. DHA kolesterol ve anne sütünde bulunan diğer yağlar sinir liflerinin çevresini saran ve bu hücrelerin fonksiyonunda çok önemli rol oynayan "myelin" adı verilen maddenin sentezlenmesinde önemli rol oynar. Myelin sinir hücreleri arasındaki iletişimin ve bilgininin taşınmasında temel rol oynar. Emzirenlerin diyetlerinde bu tür gıdaları bulundurması gereklidir. Hayatın ilk 2 yılında beyin gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Bu dönemde sinir hücreleri birbiriyle 'sinaps' adı verilen bağlantılar kurarlar. Bu bağlantıların sayısı zeka seviyesiyle yakın olarak ilişkilidir.Bebeğin çevresiyle kurduğu iletişim arttıkça sinaps oluşumu artar. Emen bebeklerde bu iletişim biberonla beslenenlere göre çok daha fazladır. Bu da sinaps oluşumunu arttırarak zeka seviyesini etkileyen başka bir faktör olarak kabul edilir…..”[1]

Zeka sinir sistemi ve sinir oluşumu elbette çocuklarda önemlidir. Fakat sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için de kolesterol gereklidir. Çünkü bir organizmada bulunan her kolesterol molekülü, beyin hücreleri ve sinir sistemi hücreleri dahil, beş (5) yıl içinde yenisiyle değiştirilmek zorundadır. Bu nedenle çocuklarınızı kolesterolden uzaklaştırmayın. Çocuklarımızı biz yetişkinlerin kolesterol[2] fantezilerinden mutlaka uzak tutun.

Kolesterolün çok önemli bir görevi daha vardır ve bilim adamlarınca sizlere söylenmez. Kolesterol aynı zamanda uzun zincirli yağ asitlerini (esterleşerek) taşımak zorundadır. Yani bir anlamda kolesterolünüz yoksa, kanda trigliserit oluşmuyorsa faydalı yağ asitleriniz kanda dolaşamaz. Yazıda belirtilen çok faydalı yağ asitleri (DHA, omega3, omega 6 vs) öncelikle kolesterol esterleri (kolesterol+yağ asidi) ve trigliserit (3 yağ asidi) ve daha sonra da lipit taşıyan partiküllerle (lipoproteinlerle) birleşip taşınmak zorundadır. Araştırmacılar ve doktorlar faydalı bu yağ asitlerinin kolesterol ve trigliseritlerle taşındığını hiçbir zaman söylemezler
Kolesterol yüzünden zaten biz yetişkinlerin sinir hücrelerimizdeki myelinleri, sinaps bağlantılarımızı bozdular bari çocuklarımızın ki sağlam kalsın, bozulmasın…

Yaşlandıkça refleks, sinir sistemi, myelin ve sinapslar zayıflar, bence her insan kolesterol içeren besinler yemeli. Fakat şu anki (yağlı) korkularınız nedeniyle “hiçbir şekilde ben bunları yemem, çok yağlı deyip, çocuklarımıza da kolesterolden uzaklaştırmayın! Siz yemek istemiyorsun yemeyin, siz bilirsiniz: Fakat her gün mutlaka bir yumurta, birkaç ceviz ve fındığı çocuğunuzdan esirgemeyin…

Mevlüt Durmuş
29 Ekim Çarşamba
[1] http://www.takvim.com.tr/2008/10/16/pap134.html
[2] http://beslenmebulteni.com/besin/index.php?option=com_content&task=view&id=194&Itemid=73