15 Ekim 2010 Cuma

Genetik kolesterol yüksekliği yüzyılın yalanı mı?





Üzgünüm,
yanlış biliyorsunuz,
genetik (ailesel) kolesterol yüksekliği,
karaciğerdeki hücrelerin
çok fazla kolesterol üretmesiyle
ilgili değildir.
Mevlüt Durmuş




Genetik kolesterol yüksekliği yüzyılın yalanı mı?

Bazı şeyler nasıl anladığınıza bağlıdır.

Bir konuyu nasıl anladığınız veya anlamadığınız ise, tümüyle düşünce sistemiyle, sizde kavramların oluşturduğu mantıksal imgelerle ve imgelerin birbirleriyle beyninizde kurduğu bağlantılarla çok yakından ilişkilidir. Örneğin, dünya üzerindeki sayısız anlı şanlı profesörler, doktorlar, eczacı ve biyologlar olarak; genetik (ailesel) kolesterol yüksekliğini olayını, hızlı bir biçimde karaciğerin fazla kolesterol üretimi olarak düşünürseniz, kendinizi ilerleyen zamanda çok komik durumlara düşürmeniz (yumurta olayında da görüldüğü gibi) kesinlikle kaçınılmazdır.

Nedeni anlayanlar için aslında çok basit!

Çünkü genetik (ailesel) kolesterol yüksekliğinde temel etkenler hiçbir zaman, hücresel anlamda karaciğerde fazla kolesterol üretimi olmamış ve olmayacaktır[1]. Organizmada, karaciğerde kolesterol üretildiği doğrudur, genetik kolesterol yüksekliğine ait tanımlamada veya anlatımda yanlış olan, söz konusu kolesterol moleküllerinin karaciğer tarafından fazla üretildiği düşüncesi veya öyle düşündürülmek istenmesidir.

Karaciğer çok fazla kolesterol ürettiği için genetik (ailesel) kolesterol yüksekliği oluşmaz[2]

Karaciğerde fazla üretim nedeniyle kolesterolün yükseldiğini ısrarla iddia edenlere gerçekten kişisel olarak üzülüyorum!

Genetik kolesterol yüksekliği, oluşmuş (ve oluşmakta olan partiküllerde LDL, VLDL bulunan) kolesterol moleküllerinin bazı nedenlerle (kanda) kullanılmama (LDL reseptörler bozuklukları veya apo B-100 bozuklukları vs) durumuna bağlı olarak ortaya çıkan, kanda (partiküllerin karaciğere geri dönmeyişine bağlı olarak oluşan) kolesterol molekülleri birikimi olayıdır. Birikim ve üretim aynı şeyler değildir. Yani kolesterol fazla hücresel üretim değil, kandaki (partiküllerdeki) kolesterol molekülleri kullanılamadığı, karaciğere alınmadığı için oluşan birikim sorunudur!

Bazıları anlamıyor olsa da, biz ısrarla tekrarlayacağız!

Çünkü anlamak zorundalar!

Hücresel kolesterol üretimiyle, genetik kolesterol yüksekliğinin ilişkisi yok. (Buna rağmen ilaç kullananlara şaşırmamak mümkün değil!). Hücresel kolesterol üretim fazlalığı ve genetik kolesterol yüksekliğine bağlı, kolesterol yüksekliği anlayışı, aptalca ve kargaların bile kahkahalarla gülebileceği koca bir yalandır: Sadece kendinizi kandırırsınız!

Tedavi yöntemi ise daha da komik…

Bu anlayışa bağlı olarak gelişen, kolesterol sentezini (yapımını) hücre içinde durduran (statin) ilaçlarla ‘kolesterol yüksekliği’ tedavisine başlamanız, özellikle genetik kolesterol yüksekliği olan çocuklarda hiçbir işe yaramaz, siz yine sadece kendinizi (ve literatürleri) kandırırsınız. Özellikle genetik kolesterol yüksekliğinde, öncellikli olarak çocuklarda ortaya genetik (ailesel) kolesterol yüksekliğinde karaciğer nakli seçeneğini sonuna kadar zorlamak gerekiyor. Çünkü apaçık bir şekilde, bu tip ailesel kolesterol yüksekliklerinde, karaciğer reseptörlerinde (alıcılarında) sorun olduğu, kandaki kolesterolün hücre içine ve karaciğere geri dönemediği, bu nedenle kanda biriktiği çok belli, yani hücre içinde kolesterol yapımını durdurarak sorunu çözemezsiniz.

Genetik kolesterol yüksekliği ve ortaya çıkan etkileri (damar sertliği vs) kolesterol ilaçlarıyla (statinlerle) durdurmaya çalışmak nedense bana hep komik gelmiştir, en azından kolesterol düşürücü ilaçların gen tedavisi yapmadığını, LDL-reseptörlerinde veya apo B-100 de oluşan mutasyonları asla düzeltmeyeceğini bilecek kadar mutasyonlar konusunda genetik bilgim var....

Ve.

İşte bu nedenle ve yüreğiniz yetiyorsa bilime bir iyilik yapın, genetik kolesterol yüksekliğini, hücre içinde ortaya çıkan fazla kolesterol üretimi olarak algılamayın, insanlara da genetik kolesterol yüksekliğini öyle 'fazla üretim falan filan' diye anlatmayın! 'Kardeş, karaciğer hücrelerinin işleyişinde bir anormallik var, kolesterol moleküllerini kullanamıyor' filan deyin...

Çünkü, bu algıya bağlı genetik kolesterol yüksekliği anlayışı tümüyle yanlış ve yalan! Ve, böyle bir genetik kolesterol yüksekliği tanımına, doğrudan ve dolaylı olarak verilen destek, yani ‘genetik nedenlerle hücre içinde çok fazla kolesterol üretiliyor’ anlamı bugünün ya da yarının değil, yüzyılın en muhteşem yalanı!

Ve yalanlar bazen çok ama çok çekicidir.

Böyle bir yalana inanmış binlerce insanı görmek ise benim adıma utanç verici…

Koca koca bilim adamlarının söyledikleri şeye bak: ‘Genetik kolesterol yüksekliği, anabolikmiş, karaciğerdeki hücrelerin, hücre içinde fazla kolesterol üretimi nedeniyle ortaya çıkıyor’muş! ‘Bu yüzden, genetik kolesterol yüksekliği olan hastalara, hücre içinde kolesterol yapımını durduran ilaçlar verilmek zorundaymış, kolesterol yapımını hücre içindeyken ilaçlarla (statinlerle) durdurmak gerekiyormuş.

İşte bu akıl tutulması!.

Utanıyorum, çünkü yapılan mantığa, bilime açık bir ihanettir.

Sende mi Brütüs’ diye sorma:

Öyleyse, yıkıl artık Sezar!

Mevlüt Durmuş

Uzm. Biyolog

www.kolesterolmasallar.blogspot.com

16 Ekim 2010 Cumartesi