9 Temmuz 2007 Pazartesi

Yumurta ve kolesterol yalanına hala inanıyor musunuz?....


Yumurta yemeyin, 8 bardak su için gibi önerilere itiraz
AA
ALINTIDIR.

"Kolesterolü artırdığı için yumurtadan, şişmanlattığı için karbonhidrattan uzak durmalı ya da günde 8 bardak su içmeli" gibi önerilerin doğruluğu tartışılıyor. Doğu Washington Üniversitesi'nden fizyolog Wendy Repovich, kolesterolü yükselteceği efsanesinin yumurtanın sarısında bulunan kolesterol miktarının diğer ürünlerden daha fazla olması nedeniyle ortaya çıktığını, oysa yumurtada sağlık riski yaratacak oranda bir kolesterol olmadığını söyledi.Karbonhidratın şişmanlattığı konusundaysa Repovich, ortalama ölçülerde karbonhidratın kilo aldırmadığını söyledi. Repovich, günde 8 bardak su içme önerilerine ilişkin olarak da insanların günlük kaybettikleri suyu yerine koymak için günde 2 litre su içmelerinin şart olmadığını belirtti. Repovich, su ihtiyacının beslenmedeki diğer kaynaklardan da karşılanabileceğini kaydetti.

MEVLÜT DURMUŞ'UN YORUMU: Konu hakkında bilgiler teorik olarak oldukça eksik, meraklı araştırmacılar yumurtanın kolesterolü düşürdüğüne ilişkin bir çok literatüre erişebilirler. Yapılan bazı çalışmalar insanlara duyurulmasa da, yumurtanın kan kolesterolünü düşürdüğünü de göstermiştir. Fakat çok bildiğini iddia eden bazı kardiyologlar konuya girmeyi dahi uygun görmezler, tartışamazlar.....

BKZ: Mevlüt Durmuş (2007). Manifesto: Çarmıha gerilen molekül ve modern bilimin kolesterol masalları.Platin yayınları. 2007 Ankara.